Jedzenie na wynos to fantastyczne rozwiązanie, z którego raz na jakiś czas korzystają praktycznie wszyscy. Dzięki rozwojowi transportu i usług teleinformatycznych, mamy opcję zamawiania pożywienia z naszych ulubionych punktów gastronomicznych. Już po kilkunastu minutach zamówiony posiłek przyjeżdża pod wskazany przez nas adres.
Aby jedzenie, które zamawiamy mogło być świeże i ciepłe restauratorzy pakują je do opakowań. Następnie opakowania są przetrzymywane w specjalnych termicznych torbach.
Gdzie restauratorzy pakują nasze posiłki?
Na wynos można aktualnie zamawiać potrawy praktycznie z każdej kuchni świata. Przez wzgląd na różnorodność, także sposoby ich pakowania są zdywersyfikowane. Inaczej to wygląda w przypadku zup, inaczej w przypadku różnego rodzaju fast-foodów, a jeszcze odmiennie jeśli mowa o obiadach. Właściciele lokali gastronomicznych wykazują się dużą zaradnością w dopasowywaniu się do realiów. Najczęściej do pakowania potraw wykorzystuje się opakowania papierowe w różnych kształtach. Plastikowe opakowania aktualnie to przeszłość.
Dla większości osób oczywista jest przewaga, którą mają opakowania papierowe nad plastikowymi. Mowa przede wszystkim o ekologii.
Plastik rozkłada się pomału, negatywnie przy tymoddziałowując na otoczenie. Co innego papier, który dosyć szybko się rozkłada. Zarówno plastik, jak i papier można poddawać wtórnemu użyciu, ale w przypadku papieru jest to znacznie bardziej skuteczne i opłacalne rozwiązanie. Dlatego popularnym wyborem są opakowania papierowe – przyjazne dla klimatu oraz użyteczne.
Wybór papierowych pudełek na produkty restauracyjne to nie tylko świadoma decyzja restauratorów.
Jest to również w pewnym stopniu nakaz. Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej sektor gastronomiczny jest zobligowany do zrezygnowania z styropianowych opakowań, a także wszelkiego rodzaju słomek, kubków czy mieszadełek. W obliczu takich praw jedyną rozsądną alternatywą zostają opakowania papierowe. Oczywiście rynek jak zawsze stają na wysokości zadania oferując duży wybór opakowań o różnym(ch) zastosowaniu.
Papierowe opakowania – restauratorzy wspomagają walkę o lepszy klimat
Wytwórcy opakowań papierowych dążą do tego by ich wyroby spełniały właściwe normy jakościowe wyznaczone przez prawodawców. Jedną z takich norm jest FSC. Produkty, które posiadają certfikat FSC są nie tylko proekologiczne. Jest to również dowód, że przy ich powstawaniu nie poniosły szkody żadne zwierzęta czy ludzie. Normy FSC mają za zadanie wspierać prowadzenie przez firmy odpowiedzialnej działalności. Uzupełniają się one z nowymi wymogami Brukseli.
Gospodarka to zespół elementów połączonych z sobą. W związku z tym, jest zapotrzebowanie na producentów opakowań papierowych. Lokale gastronomiczne i producenci opakowań często zawiązują sojusze. Firmy produkujące opakowania papierowe bardzo szybko potrafią dopasowywać się do obyczajów rynków, jak i do legislacyjnych niuansów.
Opakowania papierowe mają jeszcze jedną istotną cechę – z łatwością można wykonać na nich nadruk z logiem knajpy. Dzięki temu wyglądają się estetycznie.
Każdy z producentów opakowań powinien też zwracać uwagę na to by pojemniki były bezpieczne i trwałe. Muszą się sprawdzać w trakcie transportu. Powinny również być stabilne i szczelnie przechowywać zapakowaną w nich żywność.