Chłodnictwo jest działem techniki, który odpowiedzialny jest za odprowadzanie ciepła ze środowiska, schłodzonego w celu uzyskania i zachowania temperatur niższych od temperatury otoczenia. Maksymalne zastosowanie odnajdziemy w utrwalaniu żywności.
Komora chłodnicza to zamknięta powierzchnia otoczona przegrodami o sporej izolacyjności cieplnej oraz paroszczelności, w której utrzymywana jest stała temperatura zgodnie z wytycznymi dotyczącymi przechowywanych produktów.
W zależności od utrzymywanych temperatur, komory dzielą się na:
• komory chłodnicze – zakres temperatur 0 do +10C
• komory mroźnicze – zakres temperatur -5 do -25C
• komory morźnicze głębokiego mrożenia – temperatury ok. – 30C
• komory z atmosferą kontrolowaną.
Komory chłodnicze to wysokiej klasy rozwiązania dedykowane do magazynowania wyrobów świeżych, mrożonych w określonych warunkach.
Komora chłodnicza zaopatrzona jest w chłodnię i agregat chłodniczy, które pozwalają obniżyć i zachować niezmienną temperaturę w pomieszczeniu.
Zależnie od warunków technicznych budynku oraz indywidualnych wymagań możemy wyróżnić komory murowane wolnostojące, modułowe, wykonane z płyt poliuretanowych oraz montowane całościowo we wnętrzu budynku. W związku z wymogami bezpieczeństwa tworzywo, z którego wykonane są komory chłodnicze cechuje się wysoką wytrzymałością na ściskanie i gnicie, bezzapachowością, niepalnością a także statecznością chemiczną. Jest on także bezproblemowy do utrzymania w czystości oraz, a także pozwala na utrzymanie wysokich wymogów sanitarnych.
Komory chłodnicze stosuje się m.in. w zakładach produkcyjnych, przetwórniach oraz przechowalniach jarzyn, restauracjach a także w placówkach medycznych.
Mechanizmy te tworzą również nieodzowny kawałek wyposażenia samochodów-chłodni, czyli pojazdów służących do przewozu żywności, leków a także pozostałych preparatów chemicznych.
Warunki, jakie muszą zostać spełnione w chłodni, są zależne od gatunku przechowywanych w niej wytworów. Temperatura zadana w chłodni może też zależeć od spodziewanego okresu umieszczenia, a także od tego, czy będzie umieszczony świeży produkt, który następnie zostanie zamrożony.
Komora chłodnicza składa się nie tylko ze ścian, podłogi, sufitu i drzwi. Jest to szereg zastosowań technologicznych, które mają za zadanie zdołać zachować odpowiednią temperaturę we wnętrzu urządzenia. W komorach powinno się także utrzymywać właściwy jakość wilgotności i intensywność przepływu powietrza.
Zasada działania agregatu chłodniczego
Agregat chłodniczy jest sercem każdej komory chłodniczej. Jest to urządzenie mające na celu chłodzenie płynu procesowego. Składa się on z pojedynczego mechanizmu typu Monoblok, a także kompleksowej instalacji typu split składającej się z agregatu, chłodnicy i instalacji łączącej oba urządzania. Agregaty chłodnicze możemy spotkać dokładnie tam, gdzie zminimalizowana temperatura jest konieczna do przechowywania towarów lub zachowania ściśle określonych warunków pracy. Działanie agregatu chłodniczego porównywalne jest do pracy pozostałych urządzeń chłodniczych jak np. klimatyzacji. Opiera się ono na kompresji lub absorbcji pary. Cały proces rozpoczyna się w podstawowym podzespole, czyli parowniku, gdzie panuje niska temperatura i równocześnie niskie ciśnienie, krąży freon, czyli czynnik chłodniczy. Na początku znajduje się on w stanie ciekłym, jednak pobierając energię cieplną od wyrobów znajdujących się we wnętrzu komory chłodniczej zaczyna parować. Agregat zasysa czynnik chłodniczy i zwiększa ciśnienie, oraz podwyższa temperaturę. W kolejnym kroku zostaje przetransportowany do skraplacza, gdzie rozpoczyna się proces jego skraplania. W ten oto sposób oddaje on zgromadzoną dotychczas energię. W momencie, w którym czynnik roboczy przeniesie się ponownie do stanu ciekłego jest przenoszony do tzw. zaworu dławiącego – zadaniem tego elementu jest obniżenie ciśnienia płynu, a w związku z tym znaczące obniżenie jego temperatury. W chwili, w której czynnik chłodniczy ponownie zostaje przeniesiony do parownika cykl chłodzenia rozpoczyna się od nowa.
Chłodnictwo przemysłowe – zarys historii
Pierwsze użycie komór chłodniczych sięga czasów zamierzchłych. Do magazynowania żywności używano rozpadliny wydłubane w lodzie lub śniegu. Już wtedy usiłowano w taki sposób przedłużyć świeżość posiadanych wyrobów. W historii ludzkości woda w postaci lodu miała bardzo długo zastosowanie. Właściwie lodem posługiwano się do połowy XX wieku, a i dzisiaj lód jest stosowany w magazynach chłodu.
Początkowe lata dwudziestego wieku to głównie chłodnictwo przemysłowe bazujące na takich czynnikach jak amoniak a okresowo dwutlenek węgla.
Chłodnictwo przemysłowe daje rozwiązania dla wielu branż na całym świecie. Mimo iż kojarzy się głównie z chłodniami i mroźniami, ma do zaoferowania o wiele więcej zróżnicowanych zastosowań, których zadaniem jest zapewnienie odpowiednich warunków do magazynowania produktów a także wykonywania wskazanych procesów przemysłowych.
Chłodnictwo przemysłowe to również systemy, które są wykorzystywane w kompleksach użytkowych i komercyjnych. Rozwijająca się wielorakość systemów chłodniczych sprawia, że branża chłodnicza ciągle się rozwija.
Podobnie jak w innych branżach, również w chłodnictwie przemysłowym coraz większą wagęuwagęzwraca się do rozwiązań przyjaznych dla środowiska naturalnego. Rozwiązania te wyróżniają się wysoką efektywnością, równocześnie ograniczając popyt na energię lub wykorzystują odnawialne źródła energii. W każdym kolejnym eoku chłodziwa stosowane w układach chłodzenia szaf chłodniczych odznaczają się coraz to mniejszą szkodliwością dla otoczenia a w przyszłości zostaną zastąpione przez naturalne czynniki chłodnicze.
Komora chłodnicza – ile musisz wydać?
Faza projektowania komory chłodniczej jest podstawą skuteczności przyszłej instalacji. Także od tego jak będzie zaprojektowana instalacja do mroźni zależy jej finalny koszt. W zależności od rodzai produktów powinno wybrać odpowiedni rodzaj konstrukcji, który zapewni optymalne warunki do przechowywania.
Najważniejszym czynnikiem, który decyduje o koszcie budowy komory chłodniczej jest wielkość pomieszczenia oraz,a także jego przeznaczenie. Następnym czynnikiem, który ma wpływ na koszt jest poziom temperatury jaki ma zostać zapewniony w pomieszczeniu. Istotne jest tu dostosowanie wydajności agregatu chłodniczego, który pozwoli otrzymać stałą temperaturę powietrza. Równie istotne jest miejsce montażu chłodni. Należy bowiem uwzględnić grubość ścian, których funkcja to skutecznie odseparowywać zewnętrzną temperaturę od tej, która panuje w chłodni. Warstwa izolacyjna i to jaka zostanie wybrana w głównej mierze w nim magazynowane. Poziom zaawansowania konstrukcji oraz konieczna moc, która ma wychłodzić powierzchnię użytkową, a także jej wyposażenie np. meble chłodnicze to dodatkowe czynniki, które mają wpływ na cenę montażu chłodni.