Teraz trudno sobie wyobrazić jakąś dziedzinę przemysłu spożywczego bez dobrych układów chłodniczych. Rezultat chłodniczy wykorzystywany jest w wielu miejscach – od gospodarstw domowych, aż do skomplikowanych procesów chłodniczych w przemyśle. To dzięki chłodniom a także komorom chłodniczym półki sklepowe są zapełnione świeżymi produktami spożywczymi. Duże zakłady przemysłowe trudniące się wytwarzaniem żywności wymagają wyjątkowo dużo miejsca o odpowiedniej temperaturze, żeby móc bezpiecznie produkować żywność. Rozwiązaniem jest w takiej sytuacji chłodnictwo przemysłowe, czyli dziedzina techniki trudniąca się wytwarzaniem i utrzymaniem odpowiedniej temperatury w wyznaczonych miejscach. Można uznać, że tego typu maszyny funkcjonują na podobnej zasadzie jak pompy ciepła. W jakich właściwie gałęziach przemysłu spożywczego układy chłodnicze są wymagane? Jak wyglądają urządzenia chłodnicze wykonane dla przemysłu?
Chłodnictwo przemysłowe w przetwórstwie mięsnym
Produkcja mięsa jest wymagającym rodzajem przemysłu spożywczego. Żeby móc wytworzyć produkty mięsne spełniające szereg norm, i równocześnie będące bezpieczne do konsumpcji przez człowieka, potrzebne są systemy sprawnego, szybkiego chłodzenia, a także mrożenia. Mięso jest artykułem szczególnie wrażliwym na zbyt wysokie temperatury powietrza, przez co może szybko się zepsuć. Tego rodzaju produkcja składa się z wielu faz, gdzie każdy z nich często wymaga innych temperatur. Dlatego zakłady przetwórstwa mięsnego muszą dysponować zaawansowanymi technologiami w zakresie chłodnictwa przemysłowego. Ponadto tego typu układy powinny być zrobione z dobrej jakości stali nierdzewnej, gdyż w tym przypadku bardzo istotna jest higiena. Z pewnością każdy zakład produkcyjny musi zatroszczyć się o regularne przeglądy tego rodzaju urządzeń, aby mieć pewność, że będą one sprawne i nie zepsują się w najmniej stosownym czasie.
Przemysł browarniczy – czy fachowe układy chłodnicze są niezbędne?
Podczas wytwarzania piwa zasadnicze znaczenie ma precyzyjna regulacja temperatury na we wszystkich fazach jego tworzenia. Proces warzenia piwa potrzebuje wyjątkowo dokładnej regulacji temperatury już w momencie szykowania brzeczki, ale również podczas fermentacji, oraz końcowego chłodzenia. Również w tej sytuacji duże znaczenie ma dobrej jakości stal nierdzewna zapewniająca właściwe warunki higieniczne. Dużym zagrożeniem dla takich srtykułów jest bez wątpienia korozja. Również takie części jak zawory czy filtry powinny być dostosowane do pracy z czynnikami chłodniczymi typu amoniak i CO2. Kupując urządzenia chłodnicze należy zwrócić uwagę na ich ekonomiczne koszty eksploatacji i konserwacji. Nie można zapominać o regularnych przeglądach, które są bardzo istotne.
Artykuły mleczne – dlaczego odpowiednie układy chłodnicze są tak istotne?
Współczesny przemysł mleczarski niewątpliwie nie może się obyć bez nowoczesnych technologii w dziedzinie schładzania żywności. Produkty mleczarskie powinny mieć zapewnioną odpowiednią temperaturę, w innym przypadku mogą nie nadawać się do spożycia. Cała produkcja bazuje na utrzymaniu odpowiedniej temperatury. Należy pamiętać, że tego rodzaju zakłady muszą dysponować urządzeniami gwarantującymi dobrą temperaturę zarówno dla mleka, serów, ale też lodów, które są szczególnie wrażliwe na wzrost temperatur. Również w tym przypadku korozja może przyczynić się do kłopotów z utrzymaniem odpowiedniego poziomu higieny, z tego powodu wszelkie urządzenia chłodnicze muszą być wykonane ze stali nierdzewnej.
Przemysł rybny – dobra jakość dzięki odpowiedniej temperaturze
Wszelkie zakłady przetwórstwa rybnego powinny mieć dobrze działające systemy chłodnicze gwarantujące najlepszą jakość artykułów. Tego rodzaju urządzenia muszą znaleźć się zarówno na statkach zajmujących się rybołówstwem, jak również w zakładach przemysłu rybnego. Należy pamiętać, że szczególnie środowisko morskie ma negatywny wpływ na tego typu urządzenia, dlatego bezwzględnie muszą być one wyprodukowane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Tego rodzaju urządzenia powinny być także wyposażone w możliwość precyzyjnej regulacji temperatury ze względu na dużą wrażliwość ryb na jej wahania.